úterý 7. října 2014

Francouzské briošky

Šedivý podzim je ideální záminkou pro to, proč si upéct něco dobrého - na zlepšení nálady!
A proto tu je dnes další recept, další výborné pečivo. 
Tentokrát roztomilé francouzské máslové briošky (a radši jsem se žádných Francouzů neptala, co na to říkají.), z venku křupavé, uvnitř měkoučké, po másle voňavé.
S nimi je totiž každé podzimní ráno hned hezčí - a klidně to může být i pondělí a vstávání za tmy!
Recept je ze stejné knížky jako dýňový chlebíček a opět dopadl na jedničku.
(no dobře, možná to bude tím, že to byla zásluha Terky a já jsem se přidala až v poslední fázi dávání těsta do formiček - a to jen proto, abych mohla říct "dělaly jsme je společně" :D)
Na přibližně 15 mini roztomilých briošek budete potřebovat:
šikovnou sestru
3 lžičky sušeného droždí
2 lžíce vody
370g hladké mouky
3 lžíce cukru
lžičku soli
5 vajec
175g změklého másla - ne tekutého
vejce s lžicí vody na potření
1) Droždí dejte do misky s vlažnou vodou a nechte 5 minut odstát.
2) Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl a poté přilijte droždí s vodou a ušlehaná vejce.
3) Vypracujte pružné těsto.
4) Těsto dejte do mísy vymazané máslem nebo olejem a nechte kynout hodinu a půl.
5) Do těsta zapracujte změklé máslo.
6) Máslem vymažte malé formičky (pokud nemáte, tak by to šlo udělat snad i jako muffiny) a dávejte do nich těsto - a navrch malou kuličku.
7) Nechte kynout ještě asi 15 minut, pomažte vejcem a dejte péct - 15 až 20 minut, 200 stupňů.
8) A nejezte je teplé, bude vás bolet břicho! (Vyzkoušeno. Zase. Jako u každého receptu.)

Já vím, já vím.
Opět to není žádný ozdravený a ani oficiálně zdravý recept, fitness už vůbec ne.
Ale tak nějak jsem si postupem času (konečně!) uvědomila, že když si občas dám místo kaše k snídani něco úplně necelozrnného a neovesného nechci říkat nezdravého, s mým zdravím ani postavou to neudělá vůbec nic, ale zato si pořádně pochutnám.
Ale příště to bude třeba zase něco ze zdravého a celozrnného koutku.
A nebo o tom, jak blondýna sportuje, ztrapňuje se v posilovně a dělá si modřiny...
Zatím se mějte krásně!

13 komentářů:

  1. Tak na ty bych si nejdřív zašišlala, pak popálila prsty i jazyk, ale nakonec by to za to bolavý břicho stejně určitě stálo :-D Jste holky šikovný! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jó, článek o posilovně! :-)
    Vypadaj super a musely tak i chutnat..hned by mi to neoblíbený pondělní ráno zlepšily, tma netma :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Tý jo, vypadají hodně lákavě! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už to slovo brioška je samo o sobě roztomilý :D jsou to krásky! :-) mňam!

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají hezky a ani ne moc složitě, někdy vyzkouším :-)
    A jinak to mám podobně, mívala jsem tendenci ozdravovat každý recept, teď prostě když peču něco "normálního", tak to dělám prostě normálně "nedravě", však mě to nezabije. A když mám chuť, tak si udělám zase něco "super zdravého" :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Hmmm, briošky jsou tady ve Francii skvělé, mám je ráda, ale pouze čerstvé :-D Receptík si založím a až budu v normální (rozumněj nekolejní) kuchyni, tak si je upeču :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, hned bych si dala!
    A teda asi mám kachní žaludek, ale konzumovat teplé koláče mi nijak zvlášť nevadí. Naštěstí :-D

    OdpovědětVymazat
  8. ohohoooo to vypadá tak nádherně, roztomile a chutně♥

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, jak budu doma, tak hned vyzkouším :) Už teď mám na ně chuť :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  10. This article will assist the internet people for creating new blog
    or even a blog from start to end.

    Also visit my blog :: This Site

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, vyzerajú super, hneď idem odkúšať recept :) mám ale iba čerstvé droždie, aké množstvo použiť? Nerada by som tento skvost pokazila ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dala bych tak třetinu té kostky:)

      Vymazat