úterý 21. května 2013

Citronový koláč s riccotou a tvarohem

Dobré ráno,
 dneska je tady článek výjimečně takhle brzo, takže zdravím všechny ranní ptáčata, a přidávám recept na krásně žlutý koláč, se kterým je den hned hezčí :)
Koláč by se s přimhouřenýma očima dal zařadit i do kolonky "zdravý". Je z celozrnné mouky, je v něm méně cukru i tuku než v původní verzi...no a ricotta a tvaroh jsou zdravé potraviny (bílkoviny pro svaly!:D).
A je tak dobrý, že si ho prostě musíte upéct!
Chutí se podobá cheesecaku, ale nazývat si tohle cheesecakem bych si samozřejmě nedovolila, (to by mi mohl dát nějaký cheesecakový znalec Philadelphií po hlavě :D) složení je úplně jiné.
Budete potřebovat:
200g celozrnné mouky
50g hladké bílé mouky
40g cukru
šťávu a kůru ze 2 citronů
80g másla
2 žloutky
na náplň:
250g ricotty
100g nízkotučného tvarohu
2 bílky (co zbyly od žloutků do těsta) a 1 celé vejce
kůra z jednoho citronu
jedna lžíce vanilkovéhi pudingového prášku
80g cukru
Vypracujte těsto a dejte ho do vymazané formy a dejte péct na 200 stupňů. Těsto je potřeba něčím zatížit, aby se nenafouklo, takže třeba kameny fazole, příbory...cokoliv :D Mezi tím vyšlehejte vejce s cukrem a postupně přimíchejte ricottu a tvaroh.já na to zapomněla a těsto se mi nafouklo). Náplň dejte na těsto (oddělejte ty fazole:D) a zase s tím zpátky do trouby. A pečte na 200 stupňů přibližně 25 minut.

35 komentářů:

  1. Vypadá supr! Tenhle žlutý recept vítám, žlutá probouzí pozitivní energii, kterou potřebuji na můj dnešní započet :).
    MaláMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. No to je vážně fešák. Sice jsem dneska snídala "tiramisu", ale tenhle bych si taky klidně hned dala! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá skvěle Markét. Citrónové koláče jsou prostě úžasné, sama je často peču.

    OdpovědětVymazat
  4. Ranní ptáčata až v tuhle hodinu? :D Já už jsem zpátky z posilovny a jdu se učit ^^ no ale koláč krásnej, už od včera jsem čekala na recept ^^ mě strašně chutnal v Costa coffee citronový koláč, který tam měli minulé léto, tak konečně vím, jak na něj :))

    OdpovědětVymazat
  5. teda Marky, to je recept jak pro mě na objednávku! :-) O víkendu jsem koupila v akci 3 riccoty, včera jsem nakoupila 3 citrony, taky mám dost másla, vajec, načatý pudinkový prášek a pořád přemýšlím, jak to zužitkovat. A přesně tohle všechno je v Tvém receptu. Huráááá! Tento týden jdu do toho! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som mala dnes na raňajky závin s mascarpone a čerešňami, ale pokojne by som si prihodila aj tento koláčik, vypadá úžasne :) tieto bielkovinami nadopované sladkosti mi strašne chutia :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já musím říct, že ačkoliv jsem milovnice citrónů /jsem schopná si pokapat vážně vše :D/ tak na sladko ho naopak vůbec nemusím. Proto mě nějak ani neláká ten lemon curd co holky na blozích dělaly, ani žádné cheeseecaky a koláče :( Každopádně vypadá pěkně, ale já spíš třesu na ten tvůj pudinkový :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, jestli ho někdy udělám, tak zkusím bez citrónu, mně je vždycky uplně líto, jak ten citrón přebije tu chuť sýra či tvarohu, kterou chci vychutnat :)

      Vymazat
  8. Citronový koláč jsem ještě neochutnávala...o to víc mě láká ho zkusit, vypadá báječně, hned bych se zakousla :)

    OdpovědětVymazat
  9. No mňam! Miluji citrón a tohle bych zblajzla hned :)

    OdpovědětVymazat
  10. to je pecka, bezva kombinace ricotta s citrónem :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný, lehký, jarní/letní koláč! Vypadá nádherně, přijde mi jako dobrá, osvěžující snídaně!

    OdpovědětVymazat
  12. Krásný koláč, pěkně žlutý, moc se mi líbí vše citronové:D A vzpomněla jsem si na Bree ze Zoufalek:D
    Já se přiznám, že jsem pravý cheesecake v životě nejedla:D Dělala jsem ho 2x doma, podle Kim, kde je recept odlehčený a cheesecake je z tvarohu:) A nějak mě ani neláká ten pravý zkusit:D
    Pobavila jsi mě s větou: ,,to by mi mohl dát nějaký cheesecakový znalec Philadelphií po hlavě" :D Tvoje články mi zvedají náladu:):)

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá krásnĕ na fotečce, škoda že tohle nejím:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Já raději místo mouky používám nadrcené ovesné vločky, protože někdo nemá celozrnnou mouku rád. Koláč vypadá krásně!

    OdpovědětVymazat
  15. Tak a mám dilema... buď tenhle citronový koláč, nebo rebarborový koláč od Kim :D
    Snad to nedopadne tak, že budu dělat obojí :D

    OdpovědětVymazat
  16. Ježiš! Vypadá úúúžasně! :) Mňam! Budu muset vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  17. Krasavec/fešák nebo jak bys to ty řekla! :D
    opravdu se ti moc povedl, je vidět, že jsi zdatná kuchařka, hlavně pekařka! :) Mám co dohánět..

    OdpovědětVymazat
  18. Jů, ten vypadá bombově! Je ale takový nizoučký, myslela jsem, že takové placaté 'čískejky' dělám jenom já :D

    OdpovědětVymazat
  19. tyhle koláče mám nejradši.. S tvarohem a navoněný citronem ♥

    OdpovědětVymazat
  20. Koláč s riccotou mám taky už dlouho v plánu udělat a všem doma tvrdit, že jsem udělala cheesecake :-D Tvůj je vážně fešák, o tom žádná! Musela to být báječná snídaně....

    OdpovědětVymazat
  21. Jeden technický dotaz, jak dlouho pečeš korpus než do nĕj dáš náplň?

    OdpovědětVymazat
  22. Jeden technický dotaz, jak dlouho pečeš korpus než do nĕj dáš náplň?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jenom chviličku, než smíchám tu náplň :)

      Vymazat
  23. Jsem moc ráda že jsem narazila na tvůj blog! Všechny recepty vydají lákavě. :)

    OdpovědětVymazat
  24. takových ingrediencí na jednu placku :D neodolatelné :)

    OdpovědětVymazat
  25. Teda ten vypadá vážně luxusně :)

    OdpovědětVymazat
  26. to je krasavec! seš šikulína, Markétko! :)

    OdpovědětVymazat
  27. Hmmm.. jen někde sehnat bio citróny aby člověk nejedl ty chemické ble věci...ale mňam..!

    OdpovědětVymazat
  28. Aaach, mňááám, chciii! :-) Vypadá opravdu lahodně!

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj, prosim, nezkousela jsi udelat z bilku fo naplne snih? Nebylo by to nadychanejsi? :) jinak dnes jdu stopro do nej :)

    OdpovědětVymazat