čtvrtek 31. července 2014

Domácí kokosové mléko

Dobré ráno, dobrý den!
Dnes to bude jeden jednoduchý recept, jestli se tomu tak vůbec dá říkat.
No...i když asi nedá. Takže jednoduchý návod na to, jak si vyrobit domácí kokosové mléko. Výborné, a navíc za pá korun. (Protože dávat za to nekřesťanských 70 korun, nebo kolik že za to v obchodě chtějí? To se mi opravdu  nechce.)
Ideální je do ovesné kaše, do smoothie, ale i třeba takové palačinky by s ním chutnaly skvěle. A dělala jsem s ním i dýňovou polévku, která tak byla ještě lepší.
Budete potřebovat :
200g strouhaného kokosu, normálně ze supermarketu nebo zdravé výživy, pokud chcete v BIO kvalitě
1200ml vody (ale šlo by jí použít i více, jen by bylo méně výrazné, ale i méně tučné)
Strouhaný kokos zalijte horkou vodou a nechte chvíli odstát. Až voda vychladne, rozmixujte to tyčovým mixérem (i když úplně se to samozřejmě rozmoxovat nepovede) a nechte opět odstát. Minimálne hodinu a půl, ale čím déle, tím lépe.
Poté už jen stačí mléko přes látku přecedit a skladovat v ledničce.
Nahoře se vytvoří tučnější vrstva, kterou můžete buď oddělit a použít jako smetanu, dá se i vyšlehat, a nebo promíchat s mlékem. Pokud však vaše lednička chladí více, budete mít navrchu úplně tuhý krém, tak jako bývá v plechovkách, což se krásně rozpustí třeba na horké kaši nebo palačinkách.
Tohle ale nemá být ten typ, co se právě v těch plechovkách prodává, na to by se muselo použít mnohem méně vody, aby bylo mléko opravdu hodně husté. Toto je konzistencí jako mléko klasické, hodně tekuté.
A co s tím vyždímaným zbytkem?
Dalo by se to použít třeba do pečení a nahradit tím část mouky, a nebo to vysušit a vyrobit si přímo kokosovou mouku. Tu už jsem ale měla kupovanou a vůbec mě nezaujala, takže se o to ani pokoušet nebudu.
Jak asi víte, ovesná kaše je moje oblíbená klasika, ať už s kokosovým mlékem, rýžovým, sojovým, nebo tím klasickým. Prostě klasika, co nikdy neomrzí.
Ale v následujících dnech ta rána budou vypadat úplně, úplně jinak! Čeká mě totiž čeká krásná slunná Barcelona, takže koblížky, croissanty, churros, dortíky, cupcaky.........aaaaaaa ať už jsme tam!
To znamená, že i na blogu bude v příštích dnech poněkud prázdno a také se omlouvám, pokud i na komentáře odpovím až později, ale myslím, že svět bude bez mých mouder fungovat i nadále. Snad. Ale...kdo ví.
Mějte se krásně, udělejte si mléko a užívejte léta!

44 komentářů:

  1. Já takhle dělám i mandlové mléko a chutná mi moc. Alpro za 70 Kč ještě s přidaným cukrem ať se jde zahrabat!
    Užij si Barcelony, závidím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mandlové se taky chystám, i na lískooříškové :)
      A děkuju!

      Vymazat
    2. Mandlové i lískooříškové moc doporučuji!

      Pěknou dovolenou :)
      Mia

      Vymazat
    3. Jakože voda a oříšky? :O i ten kokos vypadá úžasně :P

      Vymazat
    4. Alpro dela I neslazenou verzi ... ale stejne oproti domacimu nema sanci:))

      Vymazat
  2. Určite vyskúšam, kokos milujem a kokosové mlieko si nekupujem, hlavne kvôli tej cene... Koľko toto mlieko vydrží v chladničke?
    A uži si Barcelonu, ja som sa tam chystala minulý rok, ale nevyšlo mi to. Dúfam, že nás potom zasypeš kopou krásnych fotiek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak dlouho vydrží bohužel nevím a asi se to ani nikdy nedozvím, vždycky je za 2-3 dny pryč :D
      A děkuju, fotek bude určitě spousta:)

      Vymazat
  3. Taky jsem dělala, ale v jiném poměru 1hrnek kokosu, dva hrnky vody...a mléko teda nemá chybu, použila jsem do pečení, do polévky a předevčírem jsem si z něj vyšlehala mléko na cappucino-pecka! Skvěle se sním pracuje, protože je dost tučné...a když se nechá chvíli stát, tak se pak oddělí ta "kokosová smetana" která jde vyšlehat jako šlehačka...ale to jsem zatím nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
  4. Barcelonu si užij, budu se těšit na články :-) Kokos mám moc ráda,ale kokosové mléko jsem ještě neochutnala a tohle vypadá na super tip :-)

    OdpovědětVymazat
  5. hohohó těď se alpro superdrahé musí vážně stydět :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda ta voda má být jen hodně horká nebo až vařící... Musím to rozhodně vyzkoušet, protože kokos miluju a přítel si v poslední době zase pořád dělá zmrzlinu z kokosového mléka z plechovky, proteiňáku a ovoce a kdo má ty drahé plechovky kupovat? :-)

    OdpovědětVymazat
  7. super, už se těším až vyzkouším :).

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Markét, mlíčko vypadá krásně. Musím ti ale říct, že jsem dělala podle tvého receptu focacciu (na kterou jsem se už dlouho chystala a až tvůj recept mě donutil) a byla luxusní! Měli jsme ji s přítelem k salátu, k tomu vínko, mňam! Takže ti vlastně musím poděkovat za hezký večer. ;-) Měj se krásně a užij si Barcelonu.

    OdpovědětVymazat
  9. To mě nikdy nenapadlo, ale je pravda, že je to tak jednoduché, až to může fungovat. :) Určitě si ho udělám, jen koupit ten kokos. A jinak máš tu rozmoxovat místo rozmixovat ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Ty jo to vyzkouším :) Nedávno jsem si dělala makové mléko a bylo moc dobré takže určitě si ho ještě někdy udělám.:)

    OdpovědětVymazat
  11. Ty jo, to mě někdy nenapadlo. Určitě to vyzkouším! :)
    A užij si Barcelonu! :))

    OdpovědětVymazat
  12. Příjde mi, že letos všude na blozích vidím Barcelonu! A loni to byla zase Srí Lanka :-D No každopádně ti strašně moc závidím (tam bych se vážně moooc chtěla jet podívat) a přeji, ať si to maximálně užiješ!!! Hlavně ty sladká rána! Těším se na fotky, takže foť opravdu hodně! :*

    OdpovědětVymazat
  13. Jak jedeš do Barcelony? Závidím, taky bych se tam chtěla kouknout! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Dííííky za tip!!! Konečně vím, že asi nejsem jediná socka, které je líto dát víc než páďo za kokosový mlíko. Už to tak skoro vypadalo když vidím ty plné instagramy kokosových a mandlových mlík... A každej den na mě ty fotky mluvěj "Nemáš Alpro? Jsi fakt loser!" :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha neboj, já si jednou za čas koupím v DMku od Alnatury to rýžový nebo sojový, myslím že za 30-40, a i u toho si říkám jak je to moc :DD

      Vymazat
  15. V Barceloně určitě zajdi sem! http://www.cupcakesbarcelona.com/es/home.html :)

    OdpovědětVymazat
  16. To vypadá božsky! Až koupím kokos, tak vyzkouším a zkrášlím si rána :)
    Bracelonu si užij! Já vyrážím za chvíli na týden do Vídně, takže se těším až zužitkuju všechny tvoje tipy :)
    A.

    OdpovědětVymazat
  17. Už běžim si koupit kokos, bez kokosového mléka nemůžu žít, ale doteď jsem si ho kupovala jen u Vietnamců v plechovkách :D

    OdpovědětVymazat
  18. Tak jsem ho zkousela a mam ho nejake kysele:(
    A uzij si Barcelonu:)

    OdpovědětVymazat
  19. super, kokosové mléko miluju! a ty prachy taky nechchu tak vyhazovat :D takže se mi skvěle hodí :) a měj se krásně v Barceloně!!

    OdpovědětVymazat
  20. To jsi mi udělala radost! :) 70 kč ušetřených (zloději!!!)
    http://healthylivingbymyself.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  21. Také jsem ho zkoušela a je výborný. Řekla bych, že i lepší než Alpro! :) Děkuji za super ,,recept''!

    OdpovědětVymazat
  22. Bomba recept, voda už se vaří tak uvidíme jak to dopadne ! :-) Užij si Španělsko, moc ti závidím ! Je to tam nádherné !

    OdpovědětVymazat
  23. fiii a sportujes tiez nieak v Barcelone? na ako dlho ste tam isli?

    OdpovědětVymazat
  24. to ne, vubec :) a bohuzel jen na tyden..

    OdpovědětVymazat
  25. recept se mi moc líbí, brzo vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  26. recept se mi hodně líbí, vyzkouším brzo :)

    OdpovědětVymazat
  27. Mňam! Hned bych si to dala!:D
    Děkuju za komentáře u mě na www.thenattiness.com ! :)))

    OdpovědětVymazat
  28. mmm to vypadá lahodně, díky za inspiraci. Vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  29. Právě jsi mi asi změnila život :D
    Kokosové mléko chci zkusit už dlouho, ale právě kvůli té ceně to odkládám.... a odkládám... a odkládám...
    Samozřejmě jsem věděla, že se dá udělat i doma. Ale neměla jsem mixér a až teď jsme si uvědomila, že už mám a můžu se do toho pustit.
    Navíc jsem myslela, že se to dělá z normálního kokosu, ne strouhaného :)
    Mám ale rodiče šetřílky, takže máme celkem levný a asi nekvalitní mixér :D Takže dám kokosu asi víc, než je v receptu s tím, že se toho asi rozmixuje méně.
    Ovesnou kaši ale dělám bez mléka, jen s vodou. Chuťově nepoznám rozdíl a navíc to má o trochu méně kalorií, které v kaši nahradím třeba kostičkou čokolády navíc :D

    OdpovědětVymazat
  30. Děkuji za recept! :) mlíčko je super! :) jen se chci zeptat, jak vypočítám kalorické hodnoty? :(

    OdpovědětVymazat
  31. Páni :O Jen co jsem u tebe recept našla, koupila jsem si kokos (zrovna jsem ho doma neměla :D) a dneska jdu na to :)
    Snad se povede :) Díky za nápad ;) !

    OdpovědětVymazat
  32. Super nápad, řešila jsem právě jak levně sehnat kokosové mléko na Piňa Coladu :D a tento tip mě nadchl. Výsledek pak ještě víc, mléko je moc dobré,Díky !:)

    OdpovědětVymazat