úterý 19. března 2013

Nebojte se Zuzky



Zdravím!
Už zase jsem nemocná, tuhle zimu mě ta potvora chřipka nebo viróza dostihly už potřetí, a to jsem si vždycky myslela, jak mám dobrou imunitu. ( Markéto, ty jsi zase tak naivní! ). V neděli jsem měla jít s přítelem do divadla na Královu řeč, moje tělo ale asi dostalo z takového množství kultury strach, a tak jsem si ani ráno nestihla  vybrat šaty ve kterých půjdu a běžela jsem na záchod vyzvracet loupáčky k snídani. ( tuhle krásnou informaci jste potřebovali vědět, já vím...nemáte zač. )
Takže teď si ještě chvíli pořádně nezacvičím, ale pro vás, co máte to štěstí a cvičit můžete tady mám tip na cvičení, a to konkrétně se Zuzkou Light. Pokud se alespoň trochu zajímáte o cvičení podle různých videí, určitě jste o Zuzce už slyšeli - v minulosti pornoherečka a v současnosti idol a vzor mnoha žen. Minulost necháme minulostí, nikdo z nás nemá právo soudit ( maximálně si o tom můžeme myslet svoje ..) a budeme se radši zabývat tím, čím je dobrá v současnosti ( kvalitu těch snímků bych asi stejně neocenila, nejsem znalec.. :D ), a to je právě cvičení.
Postavu má prostě božskou a je mi sympatická, je taková milá :) A ano, jméno Zuzka nezní zrovna emericky, pochází totiž z naší malé zemičky ( jak je poznat i na jejím přízvuku ).
Výhoda Zuzčiných videí je, že jsou opravu krátká, ale hodně hodně intenzivní - stále si sice stojím za tím, že čas na cvičení se najde VŽDYCKY, ale člověk je tvor líný ( ehm..vlastní zkušenost ), a ne vždy se nám chce potit hodinu ve fitku nebo 40 minut třeba s Bobem, žejo. A pro tyhle dny je ideální cvičení, které máte za sebou během pár minutek.
Zuzčina videa jsou HIIT High-Intensity Interval Training ), neboli vysoce intenzivní intervalový trénink. Tím, jak je intenzivní se nastartuje spalování a spalujete ještě dlouho po cvičení. To, že se spaluje až po 30 minutách je jen mýtus.
Zuzčina videa však často bývají synonymem něčeho těžkého a extrémně náročného. Jasně, náročné to je, takhle jsem po dechu nelapala ani po hodině s Bobem ( a myslela jsem že umřu...ale nechci vás vyděsit :D ), ale není to nic, co by se nedalo zvládnout - a navíc za 15 minut máte to utrpení za sebou :D Pokud nejste úplná "fitness panna", tím myslím pokud nesedíte celý život na zadku u televize s popcornem, ale občas ten zadek zvednete a děláte něco jako sport, neměl by to být problém :) 
Důležité je si ale pro začátek vybrat nějaké lehčí video, kde nejsou žádné krkolomné cviky jako dřepy na jedné noze s výskokem nebo kliky ve stojce :D
Já jsem zatím vyzkoušela 6 různých videí, mohla bych je doporučit i všem Zuzko-začátečníkům, nejtěžší cvik, se kterým se v nich setkáte jsou burpees neboli angličáky ( z celého srdce je nesnáším! ), nic horšího tam nebude  (i když...burpees jsou hrozné dost :D ).
A bych nezapomněla - videa jsou buď na kola, kdy se cvičí třeba 5 kol, každé má 5 cviků a 10 opakování, a nebo takzvané AMRAP (as many rounds as possible - co nejvíce kol ), kde není určitý počet kol, ale je jen určitý čas a po ten cvičíte celou dobu ty cviky dokola. To ale není nic pro mě, já mám radši když vím, že už odcvičím třeba jen dvě kola, a mám to za sebou.. :D
...ale dost řečí, jdeme k popisu jednotlivých videí vhodných i pro Zuzko-začátečníky! :)
Pokud jste se Zuzkou nikdy dříve necvičili, doporučuju ZWOW 36 (ukázka cviků tady ), to se mi zdá nejjednodušší.
- čekají vás 3 kola, každé má 4 cviky, a každý cvik se opakuje 10x
- skoky "do čtverce", "boxování s činkou", plank na jedné ruce a jedné noze a squaty s činkama

Další, vhodný pro úplné začátečníky je ZWOW 53,  kde jsou kombinované kardio cviky s protahováním, takže si i trošičku odpočnete :D Čekají vás 4 kola, a v nich squaty s výskokem, kliky a další poskakování :)
A doporučuju i ZWOW 14 - tady už jsou sice moje neoblíbené burpees, jinak je to ale celkem v pohodě, nic moc náročného na udýchání, ale nohy pořádně ucítíte - squaty s činkami, zvedání činek, výpady.. :)
Líbilo se mi i ZWOW 15 - 5 kol, squaty s činkama, potom squaty na jedné noze s činkou...potom si lehnete na zem a budete posilovat jen ruce ( uuuu odpočinek! ), potom posílíte břišáky...a nakonec ZASE ty burpees!
A nebo i ZWOW 31, tady jsou jen 3 kola ( juhuuu! ), ale zabrat dají pořádně - nejhorší jsou zase ty burpees, těch uděláte celkem 60. Kromě toho ještě kliky, squaty, mountain climbers a sedlehy.
Cvičila jsem i ZWOW 34, ten by taky nebyl nijak těžký a pro začátečníky vhodný, jen kdyby tam nebyl poslední cvik, který je trošku špatně proveditelný ve stísněných domácích podmínkách - máte být v plank pozici, posouvat se a za sebou posouvat těžkou činku. Já jsem se v našem mini bytě musela po každém posunutí otočit :D Jinak tam jsou ještě squaty s výskokem, cvičení s činkama v předklonu a výpady, takže kromě toho posledního výmyslu nic krkolomného :D
    Co vy a Zuzka? Už jste zkoušeli? Pokud ne, tak se nebojte a běžte do toho, za 15 minut máte odcvičeno a po zbytek dne klid! :D
                                                                ask.fm / facebook 

38 komentářů:

  1. zuzku znám jen z doslechu, ale začala jsem uvažovat, že bych s ní začala cvičit..třeba jen 2x týdně a ve zbytku si dávala jillian apod..právě tenhle článek se mi skvěle hodil..díky za tipy a užitečné rady! :))

    OdpovědětVymazat
  2. nojoo, přesně, kdopak by se Zuzky bál :) jasně, daj se tam najít pro mě naprosto nezvladatelné ZWOWY, u kterých se možná tak rozbrečím, ale to rozhodně neplatí o všech :)

    OdpovědětVymazat
  3. No já Zuzku nikdy necvičila, protože sem chtěla nejdřív zhubnout a až pak nabrat ty svaly( aby měli šanci vykouknout). Takže asi se do ní můžu pustit, ikdyž ještě nějaký ten přebyteční tuk mám ne? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pořád nad tím uvažuji, ale nevím:D Po cvičení s Cassey Ho, Zuzka by byla docela změna:) Každopádně super článek, díky tobě vím jaké video mám zkoušet jako první:)

    OdpovědětVymazat
  5. Na HIIT trénincích jsem závislá a zabírají 90% mého veškerého cvičení. Zuzku střídám ještě s Chelsea, ta dělá podobná videa (a mně je i víc sympatičtější). ZWOW 31 můžu doporučit - břišáky pak pěkně bolí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak přesně takový článek jsem potřebovala! Sice se na Zuz zatím necítím (procházím právě Jillianinou fází :) ), ale mooožná bych to teda už mohla zkusit, když to tu mám tak krásně popsané :) Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já dřív Zuzku cvičila skoro pořád, ale časem se mi tak přejedla, že teď spíš tak brouzdám po internetu a vždycky si tak nějak odcvičím k 50-ti minutám na stepperu na co je právě chuť. (jak ses ptala kdysi na ta stehna, teď jsem to měřila a nějak za měsíc mi na nich ubylo 1,5cm, tak jsem v příjemném šoku!:D)
    Boba necvičím už vůbec, už jen u jeho fit testu jsem málem umřela :D

    OdpovědětVymazat
  8. fitness panna :DD ja som zatiaľ cvičila len dva workouty od nej, ale hneď ako docvičím body revolution vyskúšam ďalšie :) a burpees naopak milujem, som asi divná :D

    OdpovědětVymazat
  9. Dělala jsem jí asi třikrát, ale teď jsem se dala do Jill, takže jí zas na chvíli odložím...:)

    OdpovědětVymazat
  10. Holky já jsem se Zuzkou začínala, před cca 2 lety. Byla ještě s Fredym a Bodyrockem místo Lisy (brr) a videa mě bavila mnohem víc. Cvičila jsem ale vždycky tak, že jsem si její vražedné sestavy uzpůsobila pro sebe a hodně jsem si pak sestavovala cvičení sama z jejích cviků. Zuzka je super v tom, že jí naprosto v pohodě rozumím, protože ač mluví AJ, tak uvažuje a staví věty česky ;) Zuzka mě naučila mountain climbers, burpees, dive bombers a podobné mňamky :-*

    OdpovědětVymazat
  11. skvělý článek od tebe jako vždy :) zrovna jsem přemýšlela čím budu pokračovat až schodím s Jill ty svoje marshmallow Zuzka je jasná volba !
    http://hubnutidoplavek.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. zatím jsem si oblíbila jen Jillian, a tohle vypadá jako dost dobrá náhrada, takže děkuji za super tip, určitě si s ní zkusím zacvičit! :)

    OdpovědětVymazat
  13. fuj burpees :D tenhle článek mi hrozně pomohl :) já si vždycky řikám, jo tak se do toho pustim :D ale nakonec nenajdu nic co by mi vyhovovalo :) jendou jsem zkoušela 365 reps kde bylo těch angličáků asi milion :D nikdy více :D

    OdpovědětVymazat
  14. Och, za tento článok ti veľmi ďakujem, už dlhšie som chcela začat cvičiť podla nej ale nevedela som čo :-)

    OdpovědětVymazat
  15. o Zuzce už jsem slyšela, ale protože pořádně cvičím asi jen dva měsíce a Jill mi bohatě stačí (:D až moc), nikdy jsem jí nezkoumala. pak jsem ale u Beauty Gloss našla video, kde se dělalo těch burpees snad 400 a bylo to na hodinu a něco :D když jsem to viděla, tak mi to úplně stačilo :D orosila jsem se i tak :D :D

    a teda já budu asi divná, ale mně se tyhle svalnatý postavy u holek nelíbí, zvlášť ruce a ramena.

    OdpovědětVymazat
  16. ja mam rada zwow 48, odporucam ! a zwow 365 to bolo mega, burpees tam bolo neskutocne vela :D v noci som nemohla ani spat, co som bola tam vycerpana a zaroven nabudena, Zuzku chcem zaradit 2x do tyzdna, lebo uprimne nechcem svalnate telo, nie som ten pripad, co si mysli, ze ked bude zdvihat 1kg cinky bude mat hned svaly, ale vies ako to myslim, nepacia sa mi Zuzkine nohy :D chcem radsej stihle, nie az tak svalnate, inak mam velmi rada tvoj blog, clanky, vzdy vtipne komentare, pis co najcastejsie prosim, haha! a skore uzdravenie
    Di

    OdpovědětVymazat
  17. Jj, taky jsem nedávno začla se Zuzkou, líbí se mi, že zařazuje náročnější cviky, které se objevovaly u Jillian a líbily se mi a já si tak pěkně máknu. Sice kolikrát musím dávat pauzy, nebo neodcvičím tolik kol, ale co.. Jinak si ZWOW dávám od začátku podle čísel, 1. jsem teda vynechala, pistol squats neumím, kvůli tomu asi vynechám i 12 :D Dneska už jsem si dala ZWOW 10 :)

    OdpovědětVymazat
  18. ten design s makronkou byl hezčí

    OdpovědětVymazat
  19. Zuzku nepoznam dlho,no napriek tomu ma jej cviky dost zaujali.Ja momentalne ficim na Insanity Workout a to mi teraz dost vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  20. já cvičila Zuzku týden v kuse a potom mi znatelně narostly svaly na nohou, že jsem měla hooodně obepnuté své oblíbené kalhoty :D tak jsem se rozhodla si ji dávat jen jednou/dvakrát týdně a zbytek Bob, jiná kardio videa, svoje vlastní workouty...taky jsem měla ze Zuzky dřív strach, ale dá se to zvládnout. Zatím se mi stalo jen jednou, že jsem musela skončit bez docvičení všech kol - u zwow 50 - je to samé stopání na židli a hrozně mě z toho bolelo koleno :/

    OdpovědětVymazat
  21. O Zuzce už nějakou chvíli vím, ale necvičím s ní. Zkoušela jsem asi dvě videa, ale nějak mě to nezaujalo. Sice její workouty jsou náročnější, ale i tak je pro mě 15 min. málo :D Nedávno jsem začala s P90X a zatím spokojenost největší:)

    OdpovědětVymazat
  22. Musím říct, že mě nikdy tahle cvičení "po internetu" nelákala, ale jednoho dne jsem na doporučení navštívila stránky rutina.cz a od té doby pravidelně cvičím s Maruškou :-) Je mi sympatická, videa a názvy cviků jsou v mém rodném jazyce a svaly bolí po každém cvičení. Takže za mě jedině Maruška! :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Já se Zuzky bojím. Ale Jillian mě nebaví v tom, že je to dlouhé cvičení - 10 dní pořád to samé. Takže jsem jí teď nevěrná právě s Maruškou z Rutiny. Zjistila jsem, že asi už nezhubnu, a tak se chci soustředit na budování kondice a svalové hmoty. Zuzku asi jednou zařadím, ale až naberu jistoty, třeba s Maruškou :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Zuzku sleduji takové dva roky, možná ještě déle, bylo to určitě dříve než se k nám dostala Jillian a stále ji mám ráda. Cvičení střídám, ale teď jsem se k ní opět vrátila a líbí se mi, že to má prostě šmrnc a opravdu se člověk zapotí. Navíc ta intenzita cvičení je na pevnosti těla hodně znát.

    OdpovědětVymazat
  25. Zuzka!!!! Zuzka !!!! Zuzka!!!! No dobře.. už přestanu.. těším se až porodím, se s ní tak třídím, že to ještě neviděla :D

    OdpovědětVymazat
  26. Díky za tenhle článek! :) Hned zítra na ní vlítnu ! )

    OdpovědětVymazat
  27. zuzku už jsem párkrát taky odcvičila a je super ,ale třeba znow 14 byl pro mě už v 5 kole masakr :-D

    OdpovědětVymazat
  28. áááá......další článek o Zuzce :))))....pokuď vím, tak nebyla pornoherečka, ale
    jen fotila erot.snímky.Nebo se pletu?.
    Zuzka je super.Maruška ji jen zkopírovala.Za mě rozhodně Zuzka.

    OdpovědětVymazat
  29. U mě to byla jasná láska na první pohled. Zuzka je prostě jednička! Zatím jsem nenašla někoho kdo by mě víc motivoval a cvičení které by mě víc bavilo a bylo efektivnější! Není se vůbec čeho bát. Zuzka vždycky ukazuje nějaké modifikace pro začátečníky a co je nejlepší postupem času už si člověk uvědomí že zvládá i ty těžší verze cviků - a to je pocit k nezaplacení. Když máte náladu se zničit tak vřele doporučuju výše zmiňovaný 365 Rep Workout (masakr) nebo ZWOW 43 (poslední cvik dá rozhodně zabrat).
    Jinak s tebou úplně cítím. V krátkém čase už asi po milionté mě dostala chřipka a zas nemůžu cvičit..achjoo..

    OdpovědětVymazat
  30. Zuzka a pornoherečka?Wow to si teda musím potom vyhledat na googlu :D:D:D Já nevím, já ji nemůžu vystát kvůli tomu jejímu přízvuku,podle mě mluví anglicky hrozně..(ne že já bych mluvila nějak výborně to určitě ne ale necpu to nikomu na youtube)

    OdpovědětVymazat
  31. No jo, však se podívej, když ji už nemůžeš vystát, to je logika ... navíc, ona nikomu nic cpát nemusí, lidi si ji žádaj sami. Místo, abys byla pyšná, že češka něco dokázala ve světě, tak tady projevuješ svou závistivost. Jak se ti žije?

    OdpovědětVymazat
  32. Určite vyskúšam, vyzerá to dobre!

    OdpovědětVymazat
  33. Dnes jsem shodou okolností vyzkoušela svůj první ZWOW 1 :) a jsem nadšená !! jen ještě musím někde vyhledat, jaké cvičrbní pomůcky Zuzka nejvíce používá, abych je měla připravené. Tak se těším na ten skvělý efekt, co to cvičení určitě bude mít :)

    OdpovědětVymazat
  34. jé zuzku znám, ale dává mi zabrat holka někdy si musim dát i pauzu, jinak z jména a přízvuku jsem si myslela že je češka tak jsem si to ráda ověřila, ale to že je to bývalá pornoherečka jsem nevěděla :D

    OdpovědětVymazat
  35. Já teda nesnášim cvik mountain climbers :D

    OdpovědětVymazat
  36. Zuzka je fajn :) dříve jsem podle ní moc necvičila, jela jsem spíše Jill, ale poslední dobou jí mám stále radši :)

    OdpovědětVymazat